روغن صنعتی دارای گونه های مختلفی از محصولات می باشد و هر کدام از آنها دارای کاربرد ها و خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی می باشند. روغن صنعتی همه ی مجموعه ها و گروه های روانکارها را در بر می گیرد. مانند : گازها (اکثر اوقات کربن دی اکسید و هوا می باشد ، اینگونه به نظر می رسد که نیتروژن یکی از روانکار های گازی ویژه در زمان های آینده به حساب بیاید)، انواع مایعات(روغن های حیوانی و گیاهی ، روغن های معدنی ، روغن های سنتزی ، مشتقات اسیدهای چرب روغن بلند ، سیالات پایه آبید و دیگر)، انواع گریس (گریس های صابونی کمپلکس ،
برای مشاهده لینک نیاز به ثبت نام دارید؛ برای ثبت نام کلیک کنید
های صابونی ساده ، گریس های رنگ دانه ای ، ماده های معدنی ، پلیمر ها و دیگر مواد ) و روانکار های جامد . درباره مورد آخر نیز می توان گفت که شامل ترکیب های آلی (از جمله بورون نيتريد ، دي سولفيد موليبدنيوم ، تنگستن دي سولفيد و موارد بیشماری از ترکیبات شیمیایی و مواد دیگر) ، مواد معدنی جامد و ترکیبات (مانند پلي تترا فلورو اتيلن و phthalocyanine ) ، مواد نرم و پوشش دهنده های تبدیل شیمیایی می باشد.علاوه بر این ، روغن صنعتی ها استفاده مردم را نسبت به استفاده از افزودنی ها بیشتر کرده است. در واقع همه انواع گروه های افزودنیهای معروف و شناخته شده مورد مصرف در دیگر نوع های روانکارها می باشد. علاوه بر این که افزودنی های زیادی به عنوان اختصاصی برای روانکار های صنعتی بخصوص برای سیالاتی که پایه آبی هستند مانند استرهای گلیسیرول و دیگر مورد های سازگار با محیط زیست ، توسعه کرده است.
اگر بخواهیم دید کامل تری نسبت به
برای مشاهده لینک نیاز به ثبت نام دارید؛ برای ثبت نام کلیک کنید
پیدا کنیم ابتدا بهتر است از خانواده ی او اطلاعات بدست بیاوریم. در راس تقسیم بندی روانکار ها روانکار های خودرو و روان کار های صنعتی قرار دارند. روغن صنعتی زیر مجموعه ی روانکار صنعتی می باشد. شکل زیر دید بهتری در مورد این تقسیم بندی به شما خواهد داد.می توان گفت واژه ی روغن صنعتی به طیف وسیعی از محصولات صنعتی که شامل انواع روانکار ها نیز می باشد ، گفته می شود. اما اگر بخواهیم برای روغن صنعتی یک تعریف مناسب ارائه کنیم ، باید بگوییم روغن صنعتی شامل انواع روغن هایی می باشد که کاربرد صنعتی دارند. این روغن ها بر اساس کاربردشان دارای خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی هستند.
کاربرد روغن صنعتی
به طور کلی می توانیم از مهم ترین کاربرد های روغن صنعتی به موارد زیر اشاره کنیم:
روانکاری تجهیزات مختلف صنعتی
محافظت قطعات در برابر زنگ زدگی ، ساییدگی و ...
برشکاری و تراشکاری صنعتی
عملیات حرارتی
انتقال نیرو و حرارت در سیستم های مختلف صنعتی
مواد تشکیل دهنده ی روغن صنعتی
اگر بخواهیم به طور جزئی تری به روغن صنعتی نگاه کنیم ، باید به سراغ مواد تشکیل دهنده ی آن برویم. در ابتدا باید بگوییم روغن صنعتی شامل دو ماده ی اصلی می باشد ، روغن پایه و روغن افزودنی. در ادامه هر کدام از این دو ماده ی اصلی را که در تولید روغن صنعتی به کار می روند به طور خلاصه معرفی می کنیم.
روغن پایه
این روغن حاصل پالایش نفت خام می باشد.
روغن افزودنی
این روغن نیز شامل کلیه موادی می شود که جهت رسیدن به خواص فیزیکی و شیمیایی مورد نظر به روغن پایه اضافه می شود. این موارد با توجه به کاربرد روغن صنعتی متفاوت می باشد.
مراحل تهیه ی روغن صنعتی
حال که با مواد به کار رفته در تهیه ی روغن صنعتی آشنا شدیم ، زمان آن است که روش تهیه روغن صنعتی را نیز بدانیم. مراحل تهیه ی این روغن به شرح زیر می باشد:
1. در اولین مرحله نفت خام در دو مرحله مورد تقطیر قرار می گیرد. اولیم مرحله تقطیر در جو و مرحله ی دیگر تقطیر در خلا می باشد. نتیجه ی این تقطیر بدست آمدن ماده ای با دمای اشتعال و گرانروی معین می باشد.
2. در این مرحله نیز پروپان به عنوان حلال تزریق می شود. با این کار ته مانده های برج تقطیر می شوند.
3. در مرحله ی سوم با به کار بردن روش های شیمیایی خاص ترکیبات نامناسب آروماتیکی جداسازی می شوند.
4. این مرحله نیز شامل جدا شدن پارافین های سنگین جامد به وسیله ی روش های فیلتراسیون و انحلال است.
5. در آخرین مرحله از مراحل تهیه ی روغن صنعتی مواد افزودنی مورد نیاز به روغن پایه اضافه می شود و نتیجه ی آن روغن صنعتی با خواص مورد نظر خواهد شد.
در این مقاله سعی کردیم به طور مقدماتی و خلاصه شما را با روغن صنعتی و روش تهیه ی آن آشنا نماییم. در مقالات بعدی اطلاعت کامل تر و مفید تری را در مورد انواع روغن ها و گریس ها در اختیار شما قرار خواهیم داد.