ناخن ها

Sina

Administrator
پرسنل مدیریت
2013-05-11
4,709
2,901
113
چابکســـر
شاید فکر کنی ناخن‌ها کار خاصی در بدن انجام نمی‌دهند اما این فکر اشتباهی است، ناخن‌ها هم مثل بقیه اعضای بدن وظایفی دارند. سطح سخت ناخن‌ها کار محافظت از نوک انگشتان دست و پا را انجام می‌دهند. همچنین تو با ناخن‌هایت می‌توانی خودت را بخارانی و یا یک تار مو را از روی لباست برداری.



ناخن‌ها

احتمالاً زیاد به ناخن‌هایت فکر نمی‌کنی، مگر این‌که مادرت به تو بگوید که وقت کوتاه کردنشان رسیده یا اگر دختر خانم هستی تصمیم بگیری یک لاک خوش‌رنگ روی ناخن‌هایت بزنی. شاید فکر کنی ناخن‌ها کار خاصی در بدن انجام نمی‌دهند اما این فکر اشتباهی است، ناخن‌ها هم مثل بقیه اعضای بدن وظایفی دارند. سطح سخت ناخن‌ها کار محافظت از نوک انگشتان دست و پا را انجام می‌دهند. همچنین تو با ناخن‌هایت می‌توانی خودت را بخارانی و یا یک تار مو را از روی لباست برداری.

ناخن‌ها خودشان از کِراتین ساخته شده‌اند. کراتین همان ماده‌ای است که بدن از آن برای ساختن مو و لایه‌‌ی بالایی پوست استفاده می‌کند. جالب است بدانی که حتی قبل از این‌که به دنیا بیایی – وقتی که در شکم مادرت بودی- ناخن‌های دست و پایت تشکیل شدند. اما آن‌ها از کجا آمده‌اند؟

به ناخن‌های دست و پایت نگاه کن. یک قسمت گِرد به شکل حرف U انگلیسی در انتهای هر ناخن وجود دارد که اسمش کوتیکول است و به نظر می‌رسد شروع رشد ناخن از این ناحیه باشد، اما در واقع ناخن‌ها در زیر سطح پوست هم هستند. شروع رشد از ریشه ناخن است که در زیر کوتیکول پنهان می‌باشد. وقتی که سلول‌های ریشه‌ی ناخن شروع به رشد می‌کنند، سلول‌های جدید ناخن سلول‌های قدیمی‌تر را هُل می‌دهند و جای آن‌ها را می‌گیرند. سلول‌های قدیمی مسطح و سخت می‌شوند و جدیدترها در طول ناخن پخش می‌شوند. یک‌سری رگ‌های خونی خیلی ریز سلول‌های ناخن را تغذیه می‌کنند و خونی که از این رگ‌ها عبور می‌کند باعث می‌شود که سطح ناخن به نظر صورتی‌رنگ برسد. همین‌طور که سلول‌های قدیمی توسط جدیدترها جایگزین می‌شوند، آن‌ها رو به نوک انگشت هل داده می‌شوند و بعدش از قسمت صورتی‌رنگ بیرون می‌زنند. این‌جوری است که ناخن‌های تو بلند می‌شوند و وقت کوتاه کردنشان می‌رسد. ناخن‌های این قسمت دیگر صورتی نیستند (معمولاً کِرِم رنگند)، چون رگ‌های خونی به آن‌جا رفت و آمد نمی‌کنند. پس قسمت کرم‌رنگ ناخن در واقع عضو زنده‌ای نیست، برای همین هم کوتاه کردن ناخن‌ها درد ندارد. اما اگر ناخن‌گیر را کمی پایین‌تر بیاوری و ناخنت را از قسمت صورتی‌رنگ بگیری (كه به اصطلاح می‌گوییم از ته گرفته اي) خیلی دردت خواهد گرفت، چون احتمالاً رگ‌های خونی را با ناخن‌گیر بریده‌ای. اگر ناخنت را خیلی از ته بگیری، احتمال دارد مقدار کمی هم خون بیاید.

رشد ناخن‌ها خیلی آهسته و کُند است، در واقع هر ناخن در ماه حدود 5/2 میلی‌متر رشد می‌کند. با این سرعت، حدود 3 تا 6 ماه طول می‌کشد تا تمام سطح ناخن با سلول‌های جدید جایگزین شود.

مراقبت از ناخن‌ها

ممکن است برای گرفتن ناخن‌هایت با ناخن‌گیر یا قیچی‌های مخصوص کوچک، به کمک یک بزرگ‌تر احتیاج داشته باشی. بعد از گرفتن ناخن‌هایت می‌توانی برای نرم کردن لبه‌های آن از سوهان ناخن استفاده کنی که مثل یک کاغذ سنباده عمل کرده و ناخن را می‌ساید و ناهمواری‌های آن را برطرف می‌کند.

سعی کن تا آنجا كه ميتواني ناخن‌ها و انگشتانت را با کِرِم یا محلول مخصوص مرطوب نگه داری، چون خشک ماندن می‌تواند ناخن‌ها را شکننده و حساس کند.

ناخن‌های پا معمولاً دیرتر از ناخن‌های دست رشد می‌کنند و مثلاً اگر ناخن‌های دستت را هفته‌ای یک‌بار کوتاه می‌کنی، برای ناخن‌های پا دو هفته یک‌بار هم کافی است. ناخن‌های پا را نباید به شکل هلالی گرفت، بلكه باید به‌صورت صاف و مستقیم گرفته شود که ممکن است کمی برایت سخت باشد. برای همین هم کمک گرفتن از یک بزرگ‌تر می‌تواند ایده‌ی خوبی باشد. ناخن‌های دست صاف گرفته می‌شوند، به صورتی که در قسمت بالایی ناخن کمی حالت هلالی‌شکل ( يا همان منحني شكل ) داشته باشد.

مشکلات شایع ناخن‌ها

بیشتر وقت‌ها ناخن‌های تو صورتی‌رنگ و سالمند، اما گاهی هم مشکلاتی برای ناخن پیش می‌آید. شایع‌ترین مشکلات ناخن‌ عبارتند از:

• ناخن فرورفته- این مشکل زمانی پیش می‌آید که ناخن به‌جای رشد روبه بالا، به درون پوست برگردد. این اتفاق می‌تواند باعث درد و عفونت شود.
• جراحت ناخن- تا حالا شده چیزی روی شست پایت بیفتد و یا انگشتت در کشوی قفسه گیر کند؟ این‌جور وقت‌ها ممکن است در زیر ناخن دست یا پا کبودی دیده شود یا حتی ناخن انسان بیفتد. اگر این‌جوری شد، زیاد جای نگرانی نیست. یک ناخن جدید به جایش درخواهد آمد.
• بدشکلی ناخن- این مشکل زمانی پیش می‌آید که ناخن انسان، مثل ناخن‌های سالم و معمولی نرم نباشد. بچه‌هایی که ناخنشان را می‌جوند یا آن را خیلی از ته می‌گیرند، زیاد دچار این مشکل می‌شوند. بدشکلی ناخن در اثر بیماری هم می‌تواند به‌وجود بیاید، بعضی از بیماری‌ها هستند که باعث عفونت ناخن‌ها می‌شوند و روی شکل آن‌ها اثر می‌گذارند.
• ریشه کردن ناخن- زمانی است که یک رشته از پوست مرده از لبه‌ی ناخن آویزان می‌شود. اگر سعی کنی این ریشه را بیرون بکشی، کمی درد خواهد داشت.

بعضی از این مشکلات – مثل ریشه کردن ناخن و جراحت‌های جزئی- به راحتی در خانه برطرف می‌شوند و نیازی به کمک پزشک ندارد. اما عفونت‌ها و جراحت‌های جدی ناخن به مراقبت پزشک احتیاج دارند. نشانه‌های عفونت ناخن عبارتند از: درد، قرمزی، تورم (باد کردن ناخن یا نوک انگشت) و شاید هم مقداری چرک که از گوشه‌های ناخن بیرون می‌زند.

ناخن‌ها چه حرفی برای گفتن دارند

اگر در ملاقاتی که با دکترت داری، او خواست نگاهی به ناخن‌هایت بیندازد تعجب نکن. ناخن‌ها می‌توانند سرنخ خوبی برای سلامت یا بیماری افراد باشند. مثلاً ممکن است دکتر ناخنت را کمی به پایین فشار دهد، او با این کار می‌تواند گردش خون تو را کنترل کند. همچنین دکتر با نگاه کردن به ناخن‌ها می‌تواند تغییراتی را که ممکن است در سلامتی تو به‌وجود آمده باشد، بررسی کند. مشکلات پوستی، بیماری‌های ریه، کم‌خونی و بعضی از مشکلات و بیماری‌های دیگر روی ناخن‌ها اثر می‌گذارند و نگاه کردن به ناخن می‌تواند در تشخیص مشکل به پزشک کمک کند.
الان دیگر چیزهای زیادی در مورد ناخن‌هایت بلد شدی و می‌توانی به دانسته‌هایت افتخار کنی!
 

درباره ما

  • خوش آمدید ؛ یه حسِ خوب یک انجمن است که شما می توانید در آن عضو شده از امکانات آن استفاده کرده و دوستان جدید پیدا کنید. این مجموعه دارای نظارت 24 ساعته بوده تا محیطی سالم را برای کاربران خود فراهم آورد،از کاربران انتظار می رود که با رعایت قوانین ما را برای رسیدن به این هدف یاری کنند.
    از طرف مدیر وب سایت:
    "همواره آرزو دارم که هربازدید کننده ای بعد از ورود به انجمن، با یه حسِ خوب اینجارو ترک کنه!"

منوی کاربر