دندان ها

Sina

Administrator
پرسنل مدیریت
2013-05-11
4,709
2,901
113
چابکســـر
یک لبخند زیبا بزن، حالا به عکس خودت در آینه نگاه کن. چه می بینی؟
بله، یک ردیف مروارید سفید، زیبا و درخشان به اسم دندان!



سارا کوچولو شش سالش بود و دندان‌های سفید و خیلی قشنگی داشت. اما یک روز سارا به یک سیب خیلی بزرگ گاز زد و یک‌دفعه دید که یکی از دندان‌هایش روی قسمت گاز زده‌ی سیب جا مانده است! حالا یک جای خالی در دهان او دیده می‌شد که اندازه‌ی یک لوبيا بود. اما سارا ناراحت نشد، چون از قبل می‌دانست که این‌ها دندان‌های شیری او هستند و باید یک روز بیفتند و به‌جایشان دندان‌های اصلی دربیاید. تازه قیافه‌اش با آن جای خالی دندان بامزه‌تر هم شده بود.
اما واقعاً دندان چه‌جور عضوی است؟ آیا همه‌اش همین مروارید کوچک سفیدی است که در دهانمان می‌درخشد؟ بیایید بیشتر بدانیم.



دندان‌های کوچولو

حتماً می‌دانی که مغز و قلب تو قبل از تولدت کار خودشان را شروع کردند، اما دندان‌ها این‌جوری نیستند. وقتی که تو به دنیا آمدی، هیچ دندانی در دهانت نداشتی. البته ریشه‌ی دندان‌ها حتی قبل از تولد هم در دهان وجود دارند، اما از سن 6 تا 12 ماهگی دندان‌های سفیدرنگ خودشان را نشان نمی‌دهند. بعد از این‌که اولین دندان جوانه زد، پشت سرهم دندان‌های بیشتر و بیشتری در دهان نوزاد ظاهر می‌شوند. در بیشتر بچه‌ها، تا سن 3 سالگی اولین سری دندان‌ها کامل می‌شود که به آن‌ها دندان‌های شیری می‌گویند و تعدادشان روی هم‌رفته20 عدد است. وقتی که کودک 5 یا 6 سالش می‌شود، این دندان‌ها یکی‌یکی شروع به افتادن می‌کنند. دلیل افتادن دندان شیری این است که دندان همیشگی می‌خواهد به جای آن دربیاید و از پایین به آن فشار می‌آورد تا بتواند از لثه بیرون بیاید و در جای خودش بنشیند. به آرامی دندان‌های همیشگی رشد می‌کنند و جای دندان‌های شیری را می‌گیرند. تا حدود 12-13 سالگی، بیشتر بچه‌ها تمام دندان‌های شیری خود را از دست می‌دهند و صاحب یک سری کامل از دندان‌های همیشگی خواهند شد. تعداد دندان‌های همیشگی در مجموع 28 عدد است، 8 تا بیشتر از دندان‌های شیری. بین سنین 17 تا 21 سالگی، 4 دندان دیگر در 4 طرف انتهایی لثه رشد می‌کنند که اسمشان دندان‌های عقل است. به این ترتیب دندان‌های آدم بزرگ‌ها کامل می‌شود و تعداد آن‌ها به 32 تا می‌رسد.

سفري به دنياي دندان!

بیا سفری به دنیای دندان‌ها انجام دهیم. یک لبخند زیبا بزن که دندان‌هایت معلوم شود، حالا به عکس خودت در آینه نگاه کن. بخشی از هر دندان که دیده می‌شود و داخل لثه قرار ندارد، اسمش تاج دندان است (لثه بخش صورتی‌رنگ و گوشتی داخل دهان است). تاج هر دندان به‌وسیله‌ی یک ماده به اسم مینای دندان پوشیده شده که خیلی سفت و سخت و اغلب درخشان است. مینای دندان ماده‌ی خیلی‌خیلی محکمی است و مثل یک محافظ شخصی مواظب دندان بوده و مثل یک سَد محکم از بخش‌های داخلی دندان محافظت می‌کند. اگر بتوانی مینای دندان را برداری (البته سعی نکن این کار را امتحان کنی!) بخش دیگری را خواهی دید که اسمش عاج دندان است. عاج بزرگ‌ترین بخش دندان را تشکیل می‌دهد و با این‌که به سفتی مینا نیست، اما باز هم ماده‌ی محکمی است. عاج از داخلی‌ترین بخش دندان که اسمش "پالپ"( يا همان مغز دندان) است، محافظت می‌کند. پالپ جایی است که عصب دندان تمام می‌شود و تغذيه خوني شروع می‌شود. وقتی که تو یک سوپ داغ می‌خوری، به یک بستنی خیلی سرد گاز می‌زنی، زمین می‌خوری و دندانت آسیب می‌بیند و یا حفره‌ای در دندانت ایجاد می‌شود، این پالپ دندان است که درد می‌گیرد. این‌جور مواقع انتهای عصب درون پالپ پیغام‌هایی به مغز می‌فرستد و اعلام می‌کند که چه اتفاقی دارد می‌افتد (مثلاً می‌گوید: "این بستنی خیلی سرد است!"). داخل پالپ یک‌سری رگ‌های خونی هم هستند که دندان را تغذیه کرده و آن را زنده و سالم نگه می‌دارند. پالپ راه خود را به طرف پایین ادامه داده و به ریشه‌‌ی دندان می‌رسد، درست زیر لثه. ریشه‌ی دندان از ماده اي سفت تشکیل شده و به فک یا آرواره وصل می‌شود.

انواع دندان‌ها

حتماً متوجه شده‌ای که انواع مختلفی از دندان‌های همیشگی در دهانت هستند که هرکدام وظیفه‌ی خاص خودش را انجام می‌دهد. دو دندان جلویی و دو تایی که کنار آن‌ها هستند، اسمشان دندان‌های پیشین است. تو 4 دندان پیشین در ردیف بالای دندان‌هایت داری و 4 دندان پیشین هم در ردیف پایین. این دندان‌ها که لبه‌های تیزی دارند، برای خُرد کردن و بریدن تکه‌های غذا به‌کار می‌رود. اگر تو هم بخواهی مثل سارا یک سیب را گاز بزنی، از دندان‌های پیشینت استفاده می‌کنی. دندان‌های تیزی که کنار دندان‌های پیشین هستند، اسمشان دندان نيش است. 4 تا از آن‌ها در دهان تو وجود دارد، دو تا در بالا و دو تا در پایین. این دندان‌ها به‌خاطر تیز بودنشان به بریدن تکه‌های سفت غذا کمک می‌کنند. درست بعد از دندانهاي نيش، دندان‌های آسیاب کوچک قرار دارند که به آن‌ها دندان‌های دوپایه هم گفته می‌شود. هر انسانی 8 تا دندان آسیاب کوچک دارد، 4 تا در بالا و 4 تا در پایین. برای این‌که بتوانی دندان‌های آسیاب کوچکت را ببینی، کمی بیشتر از یک لبخند لازم است! باید دهانت را بیشتر باز کنی تا آن‌ها دیده شوند. وقتی به آن‌ها نگاه کنی متوجه می‌شوی که شکلشان کاملاً با دندان‌های دیگر فرق دارد. دندان‌های آسیاب کوچک نسبت به بقیه بزرگ‌تر و قوی‌تر بوده و یک‌سری شیار رویشان وجود دارد که این دندان‌ها را برای له‌ کردن و آسیاب کردن غذا مناسب کرده است.
اگر دهانت را تا جایی که می‌توانی باز کنی، دندان‌های آسیاب بزرگ را خواهی دید. تو 8 تا از آن‌ها در دهانت داری، 4 تا در ردیف بالا و 4 تا در ردیف پایین. دندان‌های آسیاب بزرگ محکم‌ترین دندان‌های گروه هستند. آن‌ها حتی از آسیاب‌های کوچک هم بزرگ‌تر و قوی‌ترند و شیارهای بیشتری دارند. این دندان‌ها همکاری نزدیکی با زبان دارند و در قورت دادن غذا کمک می‌کنند. می‌پرسی چگونه؟ خوب، زبان مثل یک جارو غذای جویده شده را جمع کرده و به پشت دهان هدایت می‌کند، در آن‌جا دندان‌های آسیاب بزرگ غذا را کاملاً له می‌کند تا به صورت خمیری درآمده و آماده قورت دادن شود.
همان‌طور که قبلاً گفتیم، آخرین دندان‌هایی که در دهان هر انسانی رشد می‌کند دندان عقل است که به اسم آسیاب سوم هم شناخته می‌شود. هر 4 دندان عقل در انتهایی‌ترین بخش لثه رشد می‌کنند، در هر گوشه از دهان، یک دندان. آن‌ها کاربرد خاصی ندارند و معمولاً بهتر است کشیده شوند، زیرا ممکن است مشکلاتی برای دهان و دندان‌های شخص به‌وجود بیاورند. بعضی از مردم عقیده دارند که شاید دندان‌های عقل برای مردم در میلیون‌ها سال پیش مفید بوده و برای جویدن غذاهای خام و سفت به کار می‌رفته است. احتمالاً به این دلیل اسمشان دندان عقل است که در بزرگسالی و زمانی که انسان عاقل‌تر می‌شود، رشد می‌کنند.



حرف زدن با دندان‌ها!

دندان‌ها برای جویدن و قورت دادن غذا خیلی به تو کمک می‌کنند، اما این تنها وظیفه‌ی آن‌ها نیست. بلکه انسان‌ها برای حرف زدن هم به دندان‌هایشان احتیاج دارند. دندان‌های مختلف با زبان و لب‌ها همکاری می‌کنند تا صداها و حروف مختلف را تشکیل دهند. مثلاً سعی کن حرف "و" را تلفظ کنی، دندان‌های ردیف بالایی روی لب پایینی فشار می‌آورند و تو می‌توانی بگویی "و" یا مثلاً اگر بخواهی بگویی "لاله"، زبانت به پشت ردیف بالای دندان‌ها گیر می‌کند تا تو حرف "ل" را تلفظ کنی. سرگرمی جالبی خواهد بود اگر سعی کنی بفهمی برای تلفظ هر حرف از الفبای فارسی، کدام دندان‌هایت با زبان و لب‌ها همکاری می‌کنند.



چرا داشتن دندان‌هایی سالم این‌قدر مهم است؟

همان‌طور که قبلاً گفتیم، دندان‌ها برای جویدن غذاها و حرف زدن خیلی به ما کمک می‌کنند. اما دیگر چه؟ خوب، اگر تو دندان‌های سفید و سالمی داشته باشی لبخندت هم زیباتر خواهد بود. همه‌ي آدم‌ها یک بچه با لبخند زیبا را خیلی دوست دارند. پس مراقبت از دندان‌ها خیلی‌خیلی مهم است.
پلاک یک نوع باکتری است که به دندان‌های تو می‌چسبد، اصلاً هم باکتری خوبی نیست. این باکتری‌ها عاشق چیزهای شیرینی (قندها) هستند که بعد از خوردن غذا روی دندانت باقی مانده. آن‌ها این قند را تجزیه کرده و یک نوع اسید می‌سازند که می‌تواند مینای دندان را از بین ببرد و در دندان حفره ایجاد کند. همچنین پلاک‌ها می‌توانند یک نوع بیماری به اسم ورم لثه به‌وجود بیاورند که در آن لثه‌ها قرمز، متورم و دردناک می‌شوند. اگر از دندان‌هایت خوب مراقبت نکنی، حفره‌های دندان و لثه‌های ناسالم مشکلات زیادی برایت به‌وجود می‌آورند. دیگر نه می‌توانی راحت و بی‌دردسر غذا بخوری و نه این‌که یک لبخند زیبا داشته باشی!



قبل از اختراع مسواک

ما خیلی خوش‌شانسیم که چیزهای زیادی در مورد دندان و روش‌های مراقبت از آن می‌دانیم. سال‌ها قبل وقتی که مردم پیرتر می‌شدند دندان‌هایشان خراب می‌شد و خیلی درد می‌گرفت و آن‌ها مجبور می‌شدند برای خلاصی از درد، دندانشان را بِکِشند. بالاخره مردم یاد گرفتند که تمیز نگه داشتن دندان‌ها خیلی مهم است، اما آن‌ها هیچ مسواکی نداشتند که با آن‌ دندان‌هایشان را تمیز کنند. بنابراین از یکی از مواد زیر استفاده می‌کردند:
• گچ و زغال چوب
• آب لیموی تازه
• خاکستر
• مخلوط توتون و عسل
وای، چه چندش آور!!!
حدود 100 سال قبل بالاخره یک نفر توانست یک نوع کِرِم برای تمیز کردن دندان‌ها بسازد که اسمش را گذاشتند خمیر دندان. از آن به بعد مردم توانستند از مسواک زدن دندان‌هایشان لذت ببرند!
امروزه دیگر یک‌عالمه خمیردندان با رنگ‌ها و طعم‌های مختلف ساخته شده که بعضی از آن‌ها هم مخصوص بچه‌ها هستند.



با دندان‌هایت مهربان باش

مسواک زدن دندان‌ها با خمیردندان‌ حاوی فلوراید بهترین لطفی است که می‌توانی در حق دندان‌هایت انجام دهی. سعی کن بعد از هربار غذا خوردن این کار را انجام دهی، مسواک زدن حداقل برای دو بار در روز لازم است. همچنین خیلی‌خیلی مهم است که قبل از رفتن به رختخواب هم دندان‌هایت را مسواک بزنی.
دندان‌هایت را باید با دقت از بالا به پایین و از چپ به راست مسواک بزنی. برای تمیز کردن لابه‌لای آن‌ها هم می‌توانی از نخ دندان استفاده کنی. البته حواست باشد که از هر نخی برای این کار استفاده نکنی، نخ دندان یک نوع مخصوص است که مادرت می‌تواند آن‌ را از داروخانه‌ها تهیه کند.
راستی تو می‌توانی زبانت را هم با مسواک بشویی و تمیز کنی، این کار باعث می‌شود که نَفَست خوش‌بو بماند.
کار دیگری که می‌توانی برای مراقبت از دندان‌هایت انجام دهی این است که به‌طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنی تا دندان‌هایت را معاینه کرده و از سلامت همه‌ی آن‌ها مطمئن شود.
همیشه سعی کن غذاها و نوشیدنی‌های شیرین را کمتر بخوری، چون شیرینی زیاد برای دندان‌ها ضرر دارد و می‌تواند باعث پوسیدگی دندان یا ایجاد حفره در آن‌ها شود.
هیچ‌وقتِ هیچ‌وقت برای شکستن گردو یا پسته‌های دربسته، از دندان‌هایت کمک نگیر. یادت باشد که همین یک‌سری دندان همیشگی را تا آخر عمر داری!
اگر توصیه‌های گفته شده را جدی بگیری و آن‌ها را به‌کار ببندی، می‌توانی تا آخر عمرت مثل یک سنجاب قهرمان به عمل جویدن ادامه دهی!

 

درباره ما

  • خوش آمدید ؛ یه حسِ خوب یک انجمن است که شما می توانید در آن عضو شده از امکانات آن استفاده کرده و دوستان جدید پیدا کنید. این مجموعه دارای نظارت 24 ساعته بوده تا محیطی سالم را برای کاربران خود فراهم آورد،از کاربران انتظار می رود که با رعایت قوانین ما را برای رسیدن به این هدف یاری کنند.
    از طرف مدیر وب سایت:
    "همواره آرزو دارم که هربازدید کننده ای بعد از ورود به انجمن، با یه حسِ خوب اینجارو ترک کنه!"

منوی کاربر