مدت های طولانی است که یخچال یکی از لوازم ضروری هر زندگی شده است و نگهداشتن مواد غذایی در یخچال مدتهاست که برای جلوگیری از رشد میکروبها و فاسدشدن آنها به کار میرود این کار رشد میکروبهای بالقوه بیماریزا را کند میکند و در عین حال جلوی خرابشدن رایحه، رنگ و قوام بسیاری از غذاها را میگیرد.
شما میتوانید باقی مانده غذاها را به مدت ۳ تا ۴ روز در یخچال نگهداری کنید. انواع گوناگون پیتزا، مرغ و سالاد ماهی تن را باید حداقل در عرض مدت کوتاه، حدوداً دو ساعت پس از سرو و مصرف کردن آن، برای کاهش دادن خطر بیماریهایی که از طریق غذای فاسد منتقل میشود، در داخل یخچال بگذارید.
هرگز باقی مانده غذاها را در آشپزخانه نگهداری نکنید و به محض اینکه آنها را پختید، فوراً در یخچال قرار دهید. به این دلیل که هوای خنک و سرمای داخل یخچال میزان رشد باکتری را کاهش میدهد. برای مواد خوراکی که حجم بیشتری دارند و فضای زیادی را اشغال میکنند، مثل سالاد ماکارونی و غذاهایی نظیر غذاهای چینی با حجم زیاد را به جای اینکه در داخل یک ظرف بزرگ بریزید، آن را در داخل چندین ظرف کوچک قرار دهید و سپس در داخل یخچال بگذارید.
با این روش سرمای یخچال به سرعت و به طور یکنواخت غذا را خنک میکند. برای چنین غذاهایی اگر از یک ظرف بزرگ استفاده کنید، به دلیل آنکه سرمای یخچال کاملا و به طور یکنواخت غذا را خنک نمی کند، خطر اینکه باکتری یا هر چیز دیگری در وسط غذا رشد کند، بسیار زیاد است.
توجه کنید که مدت نگهداری مواد غذایی را که در یخچال برایتان عنوان می کنم با فریزر اشتباه نگیرید.
شاید خیلی از شما خانم های خانه دار اطلاع نداشته باشید که مواد غذایی را چگونه و به چه مدت می توانید در یخچال نگهدای کنید ، اگر بی اطلاع هستید ، پس بخوانید:
لبنیات
کره حیوانی : یک تا دو هفته ، کره را به اندازه مصرف دو روز و مارگارین به اندازه مصرف دو هفته تهیه کنید و در جا کره ای قرار دهید ، ضمن این که کره نباتی ( مارگارین ) را می توانید بین چهار تا شش ماه در یخچال نگهداری کنید .
پنیر باز نشده : سه تا چهار هفته ، روی آنها را خوب بپوشانید .
پنیر باز شده : دو هفته ، در محیط مرطوب قرار دهید .
پنیر پیتزا باز نشده : سه تا شش ماه ۷ بعضی از انواع پنیر باید در فریزر نگهداری شوند که در روی بسته آنها به این موضوع اشاره شده است .
خامه : سه روز ، در ظرف درب دار نگهداری شود و درب آن کاملاْ بسته باشد ، مقداری را که مصرف شده دوباره به ظرف برنگردانید .
ماست : هفت تا ده روز ، روی ظرف را بپوشانید .
میوه ها :
سیب : یک تا سه هفته
توت : یک تا دو روز
مرکبات : سه هفته
گیلاس : یک تا دو روز .
البته بهتر است میوه های لک دار یا له شده را جدا کنید . همچنین روی میوه های له شده را با کیسه فریزر بپوشانید تا ویتامین سی آنها در مجاورت هوا از بین نرود.
هندوانه ، خربزه ، طالبی و گرمک ، یک هفته پس از شستشو در یخچال قرار دهید .
سبزیجات :
لوبیا و باقلا : یک تا دو روز ، ابتدا آنها را بشویید و سپس در کشوی مخصوص یخچال نگهداری کنید .
کلم و کرفس : یک تا دو هفته در کیسه هایی که دارای چند سوراخ می باشد قرار دهید.
چغندر ، هویج و تربچه : یک تا دو هفته ، ابتدا آنها را بشویید و سپس در کشوی مخصوصی قرار دهید .
کاهو ( شسته شده ) : سه تا پنج روز برای پیشگیری از به وجود آمدن لکه های زرد ، آنها را از سایر سبزیجات جدا نگهداری کنید .
قارچ : یک تا دو روز آنها را در یک کیسه که دارای چند سوارخ باشد ، قرار دهید .
برگ کاهو ، کلم ، نخود فرنگی با پوست ، اسفناج : سه تا پنج روز ، آنها را در یک کیسه که دارای چند سوراخ باشد قرار دهید .
گوجه فرنگی رسیده : یک تا دو روز ، اگر نارس باشند ، کمی صبر کنید تا در هوای اتاق و دور از تابش مستقیم آفتاب رسیده شوند ، سپس داخل یخچال نگهداری کنید .
سایر مواد غذایی:
- گوشت گوسفند ، گاو ، گوساله به مدت دو روز ، دل ، جگر ، قلوه ، ماهی ، مرغ و سایر ماکیان و میگو ، یک روز در کیسه فریزر سالم می ماند ، اما سپس باید آن را داخل فریزر بگذارید.
- تخم مرغ با پوست ، به مدت دو تا سه هفته ، در کشوی مخصوص تخم مرغ یا در ظرف درب دار قرار دهید و انتهای کوچک تخم مرغ رو به پایین باشد .
- زرده تخم مرغ ، سه روز
- سوسیس و کالباس ، چهار تا پنج روز ، در کیسه در بسته تا یخچال بو نگیرد .
شرایط نگهداری مواد غذایی در خارج از یخچال :
- جوش شیرین ، دو سال ، در محل خشک و در بسته قرار داده شود .
- بیکینگ پودر ، ۱۸ ماه یا تاریخ ذکر شده بسته بندی ، در محل خشک و در بسته قرار داده شود .
- قهوه در بسته ، دو سال و قهوه در باز ، سه هفته
- نسکافه ( قهوه فوری ) ، دو ماه
- آرد گندم ، شش تا هشت ماه
- عسل یک سال ، در ظرفی با درب محکم قرار دهید ، در صورت رسوب مواد ، آن را در آب گرم قرار داده تا دوباره حل شود .
- ژلاتین ، هجده ماه
- مربا یک سال ، پس از باز کردن درب ظرف آن را در یخچال نگهداری کنید .
- سس مایونز ، در صورتی که در ظرف باز نشده باشد ، حداکثر دو تا سه هفته و پس از باز کردن فوراْ باید استفاده شود و باید آن را در یخچال نگهداری کرد.
- ماکارونی ، دو سال
برفک چیست و با آن چه کنیم ؟
اگر لاستیکهای دور در یخچال و فریزر خراب باشد، داخل فریزر مقدار زیادی برفک میزند. نوارهای لاستیکی در یخچال و فریزر به مرور زمان انعطاف خود را از دست داده و جدا میشوند و این سبب ایجاد برفک میشود. سالی، یک بار سالمبودن این نوارها را کنترل کنید تا در صورت کوچکترین نشت هوا، آنها را تعویض کنید.
برفک یخچال و فریزر را بهصورت منظم آب کنید، چون با افزایش ضخامت برفک، مصرف انرژی بالا میرود. شما میتوانید یخچالهای مجهز به سیستم برفک آب کن اتوماتیک را انتخاب کنید تا مصرف انرژی کاهش پیدا کند.
فریزرهایی که برفک می زنند باید حداقل هر ۳ ماه یک بار و حداکثر هر ۶ ماه یک بار یخ زدایی شوند.
برای یخ زدایی ابتدا چند ساعت زودتر فریزر را از برق بکشید و وقتی یخ ها نرم شد مواد غذایی را از آن بیرون بیاورید، اما به هیچ وجه از وسیله ای مانند کفگیر و قاشق و وسایل فلزی استفاده نکنید. می توانید از پنکه و سشوار برای یخ زدایی سریع استفاده کنید.
وقتی یخ ها آب شد فریزر را کاملاً خشک کرده و سپس با محلول جوش شیرین و آب آن را شستشو دهید.
نوار دور در فریزر را کاملاً خشک کنید.
درجه برودت فریزر را با توجه به دمای فصل تنظیم کنید.
هرگز مواد غذایی را درهم و برهم در طبقات قرار ندهید.
گوشت، مرغ و ماهی را در طبقات بالا و سبزیجات و خشکبار را در طبقات پایین قرار دهید.
هیچ نوع ماده غذایی حتی نان را بدون نایلکس یا فویل درون فریزر قرار ندهید. این کار موجب می شود مواد غذایی شما از یکدیگر طعم و بو نگیرند.
روی مواد غذایی خود حتماً تاریخ خرید را درج کنید و برای مصرف کوتاه مدت خود مواد غذایی تهیه کنید. مواد غذایی در مدت طولانی خواص خود را از دست می دهند.
هرگز برای نگهداری مواد غذایی مانند حبوبات و خشکبار از ظروف شیشه ای استفاده نکنید.
مواد غذایی را به صورت داغ و گرم در فریزر نگذارید و هوای داخل بسته های مواد غذایی را خارج کنید.
از باز و بسته کردن مکرر فریزر تا جایی که ممکن است خودداری کنید.
برای بوزایی فریزر را از بوگیرهای مخصوص یا یک تکه زغال استفاده کنید و هر ۳ ماه یک بار آن را عوض کنید.
در صورت روشن شدن چراغ قرمز فریزر باید بدانید مشکلی در برق رسانی یا منبع گاز فریزر پیش آمده، برای رفع مشکل با تعمیرکار مجرب تماس بگیرید. منبع : pezeshk.us
شما میتوانید باقی مانده غذاها را به مدت ۳ تا ۴ روز در یخچال نگهداری کنید. انواع گوناگون پیتزا، مرغ و سالاد ماهی تن را باید حداقل در عرض مدت کوتاه، حدوداً دو ساعت پس از سرو و مصرف کردن آن، برای کاهش دادن خطر بیماریهایی که از طریق غذای فاسد منتقل میشود، در داخل یخچال بگذارید.
هرگز باقی مانده غذاها را در آشپزخانه نگهداری نکنید و به محض اینکه آنها را پختید، فوراً در یخچال قرار دهید. به این دلیل که هوای خنک و سرمای داخل یخچال میزان رشد باکتری را کاهش میدهد. برای مواد خوراکی که حجم بیشتری دارند و فضای زیادی را اشغال میکنند، مثل سالاد ماکارونی و غذاهایی نظیر غذاهای چینی با حجم زیاد را به جای اینکه در داخل یک ظرف بزرگ بریزید، آن را در داخل چندین ظرف کوچک قرار دهید و سپس در داخل یخچال بگذارید.
با این روش سرمای یخچال به سرعت و به طور یکنواخت غذا را خنک میکند. برای چنین غذاهایی اگر از یک ظرف بزرگ استفاده کنید، به دلیل آنکه سرمای یخچال کاملا و به طور یکنواخت غذا را خنک نمی کند، خطر اینکه باکتری یا هر چیز دیگری در وسط غذا رشد کند، بسیار زیاد است.
توجه کنید که مدت نگهداری مواد غذایی را که در یخچال برایتان عنوان می کنم با فریزر اشتباه نگیرید.
شاید خیلی از شما خانم های خانه دار اطلاع نداشته باشید که مواد غذایی را چگونه و به چه مدت می توانید در یخچال نگهدای کنید ، اگر بی اطلاع هستید ، پس بخوانید:
لبنیات
کره حیوانی : یک تا دو هفته ، کره را به اندازه مصرف دو روز و مارگارین به اندازه مصرف دو هفته تهیه کنید و در جا کره ای قرار دهید ، ضمن این که کره نباتی ( مارگارین ) را می توانید بین چهار تا شش ماه در یخچال نگهداری کنید .
پنیر باز نشده : سه تا چهار هفته ، روی آنها را خوب بپوشانید .
پنیر باز شده : دو هفته ، در محیط مرطوب قرار دهید .
پنیر پیتزا باز نشده : سه تا شش ماه ۷ بعضی از انواع پنیر باید در فریزر نگهداری شوند که در روی بسته آنها به این موضوع اشاره شده است .
خامه : سه روز ، در ظرف درب دار نگهداری شود و درب آن کاملاْ بسته باشد ، مقداری را که مصرف شده دوباره به ظرف برنگردانید .
ماست : هفت تا ده روز ، روی ظرف را بپوشانید .
میوه ها :
سیب : یک تا سه هفته
توت : یک تا دو روز
مرکبات : سه هفته
گیلاس : یک تا دو روز .
البته بهتر است میوه های لک دار یا له شده را جدا کنید . همچنین روی میوه های له شده را با کیسه فریزر بپوشانید تا ویتامین سی آنها در مجاورت هوا از بین نرود.
هندوانه ، خربزه ، طالبی و گرمک ، یک هفته پس از شستشو در یخچال قرار دهید .
سبزیجات :
لوبیا و باقلا : یک تا دو روز ، ابتدا آنها را بشویید و سپس در کشوی مخصوص یخچال نگهداری کنید .
کلم و کرفس : یک تا دو هفته در کیسه هایی که دارای چند سوراخ می باشد قرار دهید.
چغندر ، هویج و تربچه : یک تا دو هفته ، ابتدا آنها را بشویید و سپس در کشوی مخصوصی قرار دهید .
کاهو ( شسته شده ) : سه تا پنج روز برای پیشگیری از به وجود آمدن لکه های زرد ، آنها را از سایر سبزیجات جدا نگهداری کنید .
قارچ : یک تا دو روز آنها را در یک کیسه که دارای چند سوارخ باشد ، قرار دهید .
برگ کاهو ، کلم ، نخود فرنگی با پوست ، اسفناج : سه تا پنج روز ، آنها را در یک کیسه که دارای چند سوراخ باشد قرار دهید .
گوجه فرنگی رسیده : یک تا دو روز ، اگر نارس باشند ، کمی صبر کنید تا در هوای اتاق و دور از تابش مستقیم آفتاب رسیده شوند ، سپس داخل یخچال نگهداری کنید .
سایر مواد غذایی:
- گوشت گوسفند ، گاو ، گوساله به مدت دو روز ، دل ، جگر ، قلوه ، ماهی ، مرغ و سایر ماکیان و میگو ، یک روز در کیسه فریزر سالم می ماند ، اما سپس باید آن را داخل فریزر بگذارید.
- تخم مرغ با پوست ، به مدت دو تا سه هفته ، در کشوی مخصوص تخم مرغ یا در ظرف درب دار قرار دهید و انتهای کوچک تخم مرغ رو به پایین باشد .
- زرده تخم مرغ ، سه روز
- سوسیس و کالباس ، چهار تا پنج روز ، در کیسه در بسته تا یخچال بو نگیرد .
شرایط نگهداری مواد غذایی در خارج از یخچال :
- جوش شیرین ، دو سال ، در محل خشک و در بسته قرار داده شود .
- بیکینگ پودر ، ۱۸ ماه یا تاریخ ذکر شده بسته بندی ، در محل خشک و در بسته قرار داده شود .
- قهوه در بسته ، دو سال و قهوه در باز ، سه هفته
- نسکافه ( قهوه فوری ) ، دو ماه
- آرد گندم ، شش تا هشت ماه
- عسل یک سال ، در ظرفی با درب محکم قرار دهید ، در صورت رسوب مواد ، آن را در آب گرم قرار داده تا دوباره حل شود .
- ژلاتین ، هجده ماه
- مربا یک سال ، پس از باز کردن درب ظرف آن را در یخچال نگهداری کنید .
- سس مایونز ، در صورتی که در ظرف باز نشده باشد ، حداکثر دو تا سه هفته و پس از باز کردن فوراْ باید استفاده شود و باید آن را در یخچال نگهداری کرد.
- ماکارونی ، دو سال
برفک چیست و با آن چه کنیم ؟
اگر لاستیکهای دور در یخچال و فریزر خراب باشد، داخل فریزر مقدار زیادی برفک میزند. نوارهای لاستیکی در یخچال و فریزر به مرور زمان انعطاف خود را از دست داده و جدا میشوند و این سبب ایجاد برفک میشود. سالی، یک بار سالمبودن این نوارها را کنترل کنید تا در صورت کوچکترین نشت هوا، آنها را تعویض کنید.
برفک یخچال و فریزر را بهصورت منظم آب کنید، چون با افزایش ضخامت برفک، مصرف انرژی بالا میرود. شما میتوانید یخچالهای مجهز به سیستم برفک آب کن اتوماتیک را انتخاب کنید تا مصرف انرژی کاهش پیدا کند.
فریزرهایی که برفک می زنند باید حداقل هر ۳ ماه یک بار و حداکثر هر ۶ ماه یک بار یخ زدایی شوند.
برای یخ زدایی ابتدا چند ساعت زودتر فریزر را از برق بکشید و وقتی یخ ها نرم شد مواد غذایی را از آن بیرون بیاورید، اما به هیچ وجه از وسیله ای مانند کفگیر و قاشق و وسایل فلزی استفاده نکنید. می توانید از پنکه و سشوار برای یخ زدایی سریع استفاده کنید.
وقتی یخ ها آب شد فریزر را کاملاً خشک کرده و سپس با محلول جوش شیرین و آب آن را شستشو دهید.
نوار دور در فریزر را کاملاً خشک کنید.
درجه برودت فریزر را با توجه به دمای فصل تنظیم کنید.
هرگز مواد غذایی را درهم و برهم در طبقات قرار ندهید.
گوشت، مرغ و ماهی را در طبقات بالا و سبزیجات و خشکبار را در طبقات پایین قرار دهید.
هیچ نوع ماده غذایی حتی نان را بدون نایلکس یا فویل درون فریزر قرار ندهید. این کار موجب می شود مواد غذایی شما از یکدیگر طعم و بو نگیرند.
روی مواد غذایی خود حتماً تاریخ خرید را درج کنید و برای مصرف کوتاه مدت خود مواد غذایی تهیه کنید. مواد غذایی در مدت طولانی خواص خود را از دست می دهند.
هرگز برای نگهداری مواد غذایی مانند حبوبات و خشکبار از ظروف شیشه ای استفاده نکنید.
مواد غذایی را به صورت داغ و گرم در فریزر نگذارید و هوای داخل بسته های مواد غذایی را خارج کنید.
از باز و بسته کردن مکرر فریزر تا جایی که ممکن است خودداری کنید.
برای بوزایی فریزر را از بوگیرهای مخصوص یا یک تکه زغال استفاده کنید و هر ۳ ماه یک بار آن را عوض کنید.
در صورت روشن شدن چراغ قرمز فریزر باید بدانید مشکلی در برق رسانی یا منبع گاز فریزر پیش آمده، برای رفع مشکل با تعمیرکار مجرب تماس بگیرید. منبع : pezeshk.us